Nastavenie faktúr

Čiastočne uhradená faktúra - náhľad faktúry

Posledná aktualizácia: 15.01.2024


Často sa stáva, že už vystavenú faktúru uhradí zákazník čiastočne, čo potvrdzuje pokladničný doklad, na ktorom platbu evidujeme.
Na faktúre potom môžeme uviesť, že bola čiastočne uhradená.

Čiastočnú platbu v Bitfakture možno označiť dvoma spôsobmi:


1. Úprava dokladu a zadanie čiastky do poľa Zaplatené.
Faktura castecne uhrazena
Po vyplnení tohto poľa sa zmení stav faktúry a zmení sa tiež pole Zaplatené a čiastka zaplatená v zobrazení faktúry. Faktúra bude vyzerať takto:
Faktura castecne uhrazena 2
Zmena vzhľadu faktúry sa vykonáva vždy po kliknutí na tlačidlo Uložiť.

Pozor!!!
Pokiaľ od nás zákazník obdržal faktúru už skôr a neprebehla ešte žiadna platba, a faktúra vyzerá inak vzhľadom k zmeneným čiastkam, budeme mať problém s odoslaním duplikátu faktúry nášmu zákazníkovi, pretože faktúra nemá rovnaké dáta ako pri prvom odoslaní. Ako vieme, duplicitná faktúra musí byť zhodná s pôvodnou faktúrou.


2. Aby ste sa vyhli takýmto nezrovnalostiam, použite druhý spôsob označenia faktúr čiastočne uhradených, tj. Označenie faktúry ako čiastočne uhradené zmenou samotného stavu faktúry. Zelený stavový riadok faktúry sa presunie doprava, ale náhľad faktúry zostane rovnaký.
Všetky zmeny stavu sú registrované v činnostiach súvisiacich s dokumentom, ktoré je možné vidieť na priloženom obrázku.

Faktura castecne uhrazena 3
Za predpokladu, že sme faktúru pri odoslaní zákazníkovi upravili a má rovnaký tvar ako doklad zaslaný zákazníkovi, môžete jednoducho zmeniť stav faktúry a pridať súčet jednotlivých platieb bez obáv, že sa doklad nebude líšiť od pôvodnej verzie.
 

Späť


Komentáre

Pridať komentár