Novinky v systéme

Skontrolujte svoje daňové identifikačné číslo v databáze VIES

Posledná aktualizácia: 10.07.2024


V rámci BitFaktúry môžete vystavovať doklady týkajúce sa obchodných transakcií, ktoré zahŕňajú dodanie tovaru medzi dodávateľmi, ktorí sú aktívnymi platcami DPH v EÚ z dvoch rôznych krajín EÚ. Aby sme vám pomohli overiť vášho dodávateľa, pridali sme tlačidlo Skontrolujte svoje daňové identifikačné číslo v databáze VIES, ktorá vám umožní skontrolovať, či je dodávateľ aktívnym platcom DPH v EÚ. V tomto článku vám ukážeme, ako používať možnosť overenia EÚ IČ DPH.

Čo je databáza VIES?

Spolupráca medzi daňovými úradmi krajín, ktoré sú členmi Európskej únie, umožnila Európskej komisii vytvoriť vyhľadávač VIES (VAT Information and Exchange System), vďaka ktorému môžete nájsť informácie o platcoch DPH v EÚ.

Vďaka tomuto systému vám BitFaktura pri vystavovaní faktúry ukáže, či je váš Odberateľ registrovaný ako európsky platiteľ DPH, vrátane overenia, či je možné tržby za tohto podnikateľa zahrnúť do dokladu týkajúceho sa intrakomunitárnej dodávky tovaru.

Skontrolujte svoje daňové identifikačné číslo v databáze VIES

Možnosť kontroly IČ DPH v databáze VIES je dostupná pre nasledujúce typy dokumentov:
  • Faktúry;
  • Proformy;
  • Menová faktúra;
  • Intrakomunitárna dodávka tovaru;
  • Vývoz tovaru.

Možnosť skontrolovať IČ DPH v databáze VIES je dostupná v poli IČ DPH v údajoch kupujúceho, keď v poli Krajina vyberiete členský štát EÚ.

Databaze VIES


Ak v poli Krajina vyberiete krajinu, ktorá nie je súčasťou EÚ, systém nezobrazí možnosť kontroly DIČ.

Nezobrazeni VIES

Kontrola daňového identifikačného čísla v databáze VIES a nezadanie daňového identifikačného čísla odberateľa


Ak chcete použiť možnosť kontroly DIČ, zadajte EU DIČ do príslušného poľa v údajoch odberateľa. V opačnom prípade, ak je pole DIČ prázdne a použijete voľbu Skontrolovať DIČ v databáze VIES, systém zobrazí správu Chýbajúce DIČ na kontrolu.

Chybejici DIC

Kontrola daňového identifikačného čísla v databáze VIES a vyplneného IČ DPH v poli Odberateľa


Po zadaní daňového identifikačného čísla odberateľa si môžete overiť, či je odberateľ pridaný do databázy VIES ako aktívny platiteľ DPH.

Kliknite na frázu Skontrolujte svoje daňové identifikačné číslo v databáze VIES a systém overí dáta a zobrazí správu:
  • Podnikateľ je registrovaný ako európsky platiteľ DPH, pokiaľ je IČ DPH aktívne v databáze VIES;
Podnikatel je registrovan v VIES
  • podnikateľ nie je registrovaný ako európsky platiteľ DPH, pokiaľ NIP nie je dostupný v databáze VIES.
Podnikatel neni registrovan

Ak vystavíte iný typ dokladu ako ICS (Intra-Community Supply), systém okrem správy o registrácii či neregistrácii v databáze VIES zobrazí ďalšie informácie pre overenie, či transakcia nespĺňa podmienky ICS. Ak áno, použite šablónu ICS.

Kontrola daňového identifikačného čísla v databáze VIES a faktúry ICS


Keď v rámci svojho účtu vytvoríte a uložíte dokument Dodanie tovaru vo vnútri komunity, budú k dispozícii ďalšie informácie na zobrazenie na úrovni náhľadu faktúry. V rámci tejto informácie systém uvedie, či je Zákazník registrovaný ako európsky platiteľ DPH alebo nie.

Systém navyše v rámci činností súvisiacich s dokladom zobrazí výsledok kontroly IČ DPH v databáze VIES, ktorú nájdete pod faktúrou.



 

Späť


Komentáre

Pridať komentár