Vystavované doklady

Ako zadať objednávku?

Posledná aktualizácia: 09.11.2023


Využívate možnosti dostupné v BitFakture a premýšľate, čo je to doklad objednávky a či môže byť užitočný pri Vašej každodennej fakturácii? Kedy je najlepšie ho použiť a ako tento typ dokladu v systéme vystaviť? V tomto článku nájdete informácie o dokumente samotnom a tiež sa dozviete, kedy sa Vám môže hodiť vo Vašom podnikaní.

Doklad Objednávka dostupný v BitFakture je neúčtovným dokladom, rovnako ako Zálohová faktúra. Je to druh ponuky, ktorú predložíte svojmu dodávateľovi. Je to tiež doklad, na základe ktorého môžete vytvárať zálohové faktúry pri platbe transakcie na splátky.

V tomto článku sa dozviete:
  • ako aktivovať doklad objednávky;
  • ako zadať objednávku;
  • ako používať objednávku,
  • pokiaľ prijímate zálohové platby od Vášho Zákazníka;
  • ako vydať Objednávku pomocou požiadavky API.
 

Ako aktivovať doklad objednávky v systéme?

Aby ste mohli tento typ dokladu vystaviť, musíte ho v systéme aktivovať. Ak to chcete urobiť, prejdite do Nastavenia > Nastavenia účtu > Váš účet. V sekcii 'Ďalšie dokumenty na vystavenie' zaškrtnite políčko vedľa možnosti Objednávky a potvrďte zmeny tlačidlom Uložiť. Od tejto chvíle môžete tento typ dokladu vystavovať vo svojom účte.



 

Ako zadať objednávku?

Ak chcete zadať svoju prvú objednávku, prejdite na kartu Príjmy v hornom menu. Zo zoznamu vyberte Objednávky a potom Pridať. Môžete tiež použiť tlačidlo + Objednávka, ktoré je viditeľné na hlavnej stránke Vášho účtu.




Objednávkový formulár vyplňte rovnakým spôsobom ako v prípade iných dokumentov, ktoré vytvárate v rámci svojho účtu. Číslo dokladu pridelí systém. Automaticky sa vyplní aj pole dátum vydania, miesto vydania a dátum predaja. Poskytnite údaje zákazníka a vyplňte položky objednávky. Nastavte typ a dátum platby. Skontrolujte tiež možnosti dostupné v časti Zobraziť ďalšie možnosti alebo Skryť ďalšie možnosti, ak sú už rozbalené. Tam môžete k dokumentu pridať napríklad súkromnú poznámku alebo ďalšie poznámky. Potvrďte vytvorenie dokumentu tlačidlom Uložiť v dolnej časti stránky.




Z úrovne náhľadu vytvoreného dokumentu môžete využiť ďalšie možnosti dostupné na šedej lište, ako sú úpravy, odoslanie e-mailom, tlač alebo export do PDF. Z takto vytvorenej Objednávky môžete taktiež priamo vygenerovať faktúru s DPH. Stačí z náhľadu dokladu v hornej lište vybrať možnosť Vytvoriť faktúru. Systém doplní všetky údaje automaticky na základe Objednávky a stačí iba potvrdiť vytvorenie dokladu kliknutím na Uložiť v spodnej časti stránky.



 

Ako vydať objednávku pomocou požiadavky API?

Vďaka otvorenému API BitFaktury môžete tiež vystaviť Objednávku pomocou externých integrácií. Žiadosť API odoslaná do BitFaktury musí obsahovať 'kind' záznam, ktorý určuje, aký typ dokumentu bude v systéme vytvorený. Hodnota tohto záznamu pre doklad objednávky je 'estimate'.

Požiadavka API preto musí odoslať záznam „kind“:“estimate“ do BitFaktury.


Popis hodnoty poľa druhu a ďalších prvkov faktúry nájdete v našej dokumentácii API, ktorá je k dispozícii tu.
 

Späť


Komentáre

Pridať komentár