Konfigurácia programu

Ako vystaviť faktúru dodávateľovi bez DIČ

Posledná aktualizácia: 08.08.2024


Často sa stáva, že pri podnikaní potrebujete vystaviť faktúru fyzickej osobe.

Ako to vydať v systéme, keď osoba nemá DIČ? Môžete použiť dve možnosti.

Najjednoduchším riešením je vybrať v sekcii Nový klient možnosť Súkromná osoba. V tomto prípade vás systém vyzve na zadanie mena, priezviska a adresy vášho dodávateľa. Pole Priezvisko je povinné. Ak ho vynecháte, systém zobrazí nasledujúcu správu: 'Prosím opravte svoje údaje - Priezvisko nemôže byť prázdne'. Pri poskytnutí údajov súkromné ​​osoby pole DIČ automaticky zmizne.



Soukroma osoba bez DIC

Môžete tiež ponechať vybranú možnosť Spoločnosť a preskočiť pole DIČ. V tomto prípade je pole Skrátený názov povinné. Ak ho necháte prázdne a pokúsite sa dokument uložiť, systém zobrazí nasledujúce hlásenie: "Pri ukladaní dát client došlo k chybám a uloženie zlyhalo. Nasledujúce políčka obsahujú chybne vyplnené údaje: Priezvisko je povinná položka"

Zkraceny nazev


Údaje o kupujúcom na faktúre, bez ohľadu na to, ktorú možnosť zvolíte, budú vyzerať rovnako.

Udaje o kupujicim

Ako pridať ďalšie identifikačné číslo dodávateľa?


Ak chcete, aby sekcia Kupujúci obsahovala iné údaje ako DIČ, pomocou ktorých je možné osobu identifikovať, napr. číslo Rodné číslo, číslo občianskeho preukazu alebo pasu, môžete si v systéme definovať vlastné identifikačné čísla.

POZOR! Uvádzanie rodného čísla na faktúrach vystavených fyzickým osobám nepodnikajúcim nie je povinné. Žiadny predpis nevyžaduje, aby faktúry vystavené takýmto osobám obsahovali rodné číslo.

Predpokladajme však, že chcete mať možnosť vybrať si, ktoré identifikačné číslo sa objaví na vašej faktúre. Musíte ich dodatočne definovať v nastavení účtu. Ak chcete urobiť, prejdite do Nastavenia > Nastavenia účtu > Konfigurácia > Slovníky.

Slovniky



V sekcii Identifikačné čísla môžete definovať vlastné hodnoty. Zadáme tu napríklad aj rodné číslo a číslo občianskeho preukazu. Zmeny potvrďte kliknutím na tlačidlo Uložiť v dolnej časti stránky.


Identifikacni cislo

Po dokončení vyššie uvedených krokov môžete začať vystavovať faktúru. Prejdite na kartu Príjmy > Faktúry > Nová faktúra. V časti Odberateľ zadaním údajov môžete vybrať identifikačné číslo, ktoré chcete pre tohto zákazníka poskytnúť, v poli, ktoré nakoniec označuje IČ DPH. Do poľa vedľa zadajte samotné číslo.


Odebratel rodne cislo
Po vyplnení celej faktúry a jej uložení budete mať správne vystavený doklad na fyzickú osobu bez DIČ.
Faktura s rodnym cislem
 
 


 

Späť


Komentáre

Pridať komentár